Dežurni savjetnik Savjetnik Informacije i savjeti iz područja javne nabave utorkom i četvrtkom 9-12h tel: 01 4677 178
eojn
 
 
 
e-Certis
 
zejn
 
Portal javne nabave

Održana TAIEX-REGIO međunarodna radionica o provedbi registra ugovora i korištenju podataka u sustavima e-nabave

Dana 13. travnja 2018., u zagrebačkom hotelu Palace održana je „TAIEX-REGIO međunarodna radionica o provedbi registra ugovora i korištenju podataka u sustavima e-nabave“. Radionicu je organiziralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Europskom komisijom. Na radionici je prisustvovalo preko 70 sudionika iz Republike Hrvatske, država članica EU i zemalja kandidatkinja za članstvo u EU.

TAIEX je instrument za tehničku pomoć i razmjenu informacija Europske komisije. TAIEX podržava javne uprave u vezi s usklađivanjem, primjenom i provedbom zakonodavstva EU, kao i olakšavanjem razmjene najboljih praksi u EU. Kroz organizirane radionice, kao što je ova današnja, pruža se odgovarajuća ekspertiza na način da stručnjaci država članica EU-a predstavljaju posebna područja zakonodavstva EU-a.

Radionicu su otvorile gđa. Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta i gđa. Marzena Rogalska iz Europske komisije. Tom prilikom državna tajnica Mikuš Žigman istaknula je da Hrvatska, kako bi olakšala specifične i katkad komplicirane postupke javne nabave, prvenstveno radi na poboljšanju transparentnosti i digitalizaciji postupaka nabave, te je predstavila mjere koje će to omogućiti. „Svjesni smo činjenice da za provedbu mjera treba intenzivno raditi na  profesionalizaciji stručnjaka za javnu nabavu. Moderni sustavi javne nabave zahtijevaju javne naručitelje koji su svjesni ozbiljnosti svoje zadaće i čuvaju svoj integritet i transparentnost postupaka“, zaključila je Mikuš Žigman i zahvalila gostima i Europskoj komisiji za podršku. Gđa. Rogalska je u svom govoru pohvalila sve što Hrvatska čini za razvoj područja javne nabave i istaknula kako Hrvatska prednjači na području digitalizacije i profesionalizacije. 

Glavna tema radionice bili su registri ugovora. Na radionici je predstavljeno hrvatsko rješenje za registar ugovora koji je od 1. siječnja 2018. dostupno na platformi Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN RH). Također, predstavljene su i druge nove funkcionalnosti sustava poput elektroničkog plana nabave, prethodnog savjetovanja te e-žalbe, ali i novine u vezi povezivanja EOJN RH s drugim javnim registrima (sudski i obrtni registar, porezni registar, kaznena evidencija). Raspravljalo se o pozitivnim efektima korištenja podataka u javnoj nabavi, posebice u kontekstu profesionalizacije te boljeg i transparentnijeg javnog financiranja kao i antikorupcijskih učinaka. Također, razmijenile su se najbolje prakse o razvoju takvih elektroničkih sustava sa zainteresiranim partnerima iz EU i zemalja kandidatkinja za članstvo u EU.

Na radionici su izlagali međunarodni stručnjaci iz javne nabave, gosp. Sašo Matas iz Ministarstva za javnu upravu (Slovenija), gosp. João Osório iz IMPIC-a (Portugal) te gosp. Gian Luigi Albano iz Consip-a (Italija). Uz predstavnike Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na radionici su aktivno sudjelovali i predstavnici Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu i Narodnih novina d.d.

 
16.04.2018