Portal javne nabave

Mišljenje 7.

Naručitelj je proveo otvoreni postupak javne nabave za građevinske radove u sklopu projekta. Projekt je sufinanciran iz fondova Europske unije te budžetiran 2016. godine, a ugovoren 2017. godine. Planirana sredstva, planirana kao jedan od elemenata projekta, nisu dostatna, ali i uz ugovorene radove ukupna vrijednost projekta još uvijek nije premašena. S obzirom da se radi o projektu od nacionalnog interesa, s Ministarstvom (PT-1) i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (PT-2) načelno je dogovoreno da će se slijedeći element (mjerna oprema) projekta dofinancirati nacionalnim sredstvima, a naručitelj je na sebe preuzeo rizik namicanja dodatnih sredstava za provedbu elementa mjerna oprema.  
Slijedom navedenog, naručitelj je u predmetnom postupku javne nabave građevinskih radova donio Odluku o odabiru s obzirom da je izgledno da će imati osigurana sredstva. Proračunom projekta za navedeni element koji obuhvaća građevinske radove osigurano je oko 42% vrijednosti ugovorenih radova, dok će se preostali iznos osigurati preraspodjelom sredstava unutar projekta prije nego što se privremenim mjesečnim situacijama utroši iznos planiran proračunom projekta.
Člankom 298. stavkom 1. točkom 9. propisano je da je javni naručitelj obvezan poništiti postupak javne nabave ako je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave, osim ako javni naručitelj ima ili će imati osigurana sredstva.
Dakle, ZJN 2016 ne definira pojam „osigurana sredstva“ niti propisuje trenutak u kojem sredstva moraju biti osigurana (primjerice prije početka postupka javne nabave ili prije donošenja odluke o odabiru), ali naručitelj mora, sukladno posebnim propisima, voditi računa da ima osigurana sredstva za podmirenje svojih obveza iz ugovora o javnoj nabavi najkasnije u trenutku kada te obveze moraju biti podmirene.
Zaključno, a s obzirom da se radi o projektu koji se financira iz fondova Europske unije, napominjemo da se ovo mišljenje daje u vezi primjene ZJN 2016, sukladno nadležnostima ovog Ministarstva propisanim u članku 436. ZJN 2016. Tumačenje posebnih pravila projekata sufinanciranih iz EU fondova nisu u nadležnosti ovog Ministarstva.
09.02.2024