Portal javne nabave

Mišljenje 4.

Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi (NN 144/22) koji je stupio na snagu 11. listopada 2022., člankom 317. stavkom 1. točkom 3. ZJN 2016 propisano je da javni naručitelj smije izmijeniti ugovor o javnoj nabavi tijekom njegova trajanja bez provođenja novog postupka javne nabave ako svako povećanje cijene nije veće od 50 % vrijednosti prvotnog ugovora. Stavkom 2. istoga članka Zakona propisano je da se, ako je učinjeno nekoliko uzastopnih izmjena, ograničenje iz stavka 1. točke 3. istoga članka Zakona procjenjuje na temelju neto kumulativne vrijednosti svih uzastopnih izmjena.
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi iz rujna 2022. godine (NN 114/22) ne propisuje određena izuzeća ili uvjete po pitanju već sklopljenih ugovora koji su u izvršenju. Stoga, ovo Ministarstvo cijeni da se članak 8. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi može primijeniti na ugovore o javnoj nabavi sklopljene prije stupanja na snagu istog, ovisno o tome jesu li ispunjeni uvjeti propisani člankom 317. ZJN 2016.
Članak 313. ZJN 2016 propisuje da ugovorne strane izvršavaju ugovor o javnoj nabavi u skladu s uvjetima određenim u dokumentaciji o nabavi i odabranom ponudom, da je javni naručitelj obvezan kontrolirati je li izvršenje ugovora o javnoj nabavi u skladu s uvjetima određenim u dokumentaciji o nabavi i odabranom ponudom, te da se na odgovornost ugovornih strana za ispunjenje obveza iz ugovora o javnoj nabavi, uz odredbe ZJN 2016, na odgovarajući način primjenjuju odredbe Zakona kojim se uređuju obvezni odnosi.
Napominjemo da je konačna ocjena o ispunjenju propisanih okolnosti i uvjeta za primjenu članka 317. ZJN 2016 na samom naručitelju koji raspolaže sa svim relevantnim podacima i dokumentacijom kojom može dokazati da su ispunjeni traženi uvjeti te da je odgovornost za izvršenje ugovora kao i moguće izmjene i dopune ugovora na ugovornim stranama predmetnog ugovora sukladno njihovim pravima i obvezama određenim istim ugovorom.

09.02.2024