Portal javne nabave

Mišljenje 3.

ZJN 2016 u članku 3. točki 8. određuje pojam gospodarskog subjekta kao fizičke ili pravne osobe, uključujući podružnicu, ili javno tijelo ili zajednicu tih osoba ili tijela, uključujući svako njihovo privremeno udruženje, koje na tržištu nudi izvođenje radova ili posla, isporuku robe ili pružanje usluga. U točki 22. istog članka ZJN 2016, određeno je da je ponuditelj gospodarski subjekt koji je dostavio ponudu.
 
Ovo Ministarstvo je mišljenja da gospodarski subjekti u smislu navedene odredbe ZJN 2016 mogu dostaviti ponudu u određenom postupku javne nabave s tim da u tom postupku javne nabave ne smije biti povrijeđeno načelo zaštite tržišnog natjecanja.
 
ZJN 2016 daje mogućnost naručitelju da u dokumentaciji o nabavi navede razlog isključenja iz postupka javne nabave propisan člankom 254. istoga Zakona.
 
Slijedom navedenoga, u cilju zaštite tržišnog natjecanja, primjenom članka 254. stavka 1. točke 4. ZJN 2016 javni naručitelj može isključiti gospodarskog subjekta ako ima dovoljno vjerojatnih pokazatelja da zaključi da je gospodarski subjekt sklopio sporazum s drugim gospodarskim subjektima kojem je cilj narušavanje tržišnog natjecanja.
 
Sukladno članku 301. ZJN 20 16  javni naručitelj samostalno utvrđuje činjenice i okolnosti u postupku javne nabave te na temelju utvrđenih činjenica i okolnosti donosi odluke u skladu s odredbama istoga Zakona. Koje će činjenice i okolnosti uzeti za dokazane, javni naručitelj utvrđuje slobodnom ocjenom, na temelju savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza posebno i svih dokaza zajedno te na temelju rezultata cjelokupnog postupka javne nabave. Svoju odluku javni naručitelj obvezan je obrazložiti, što između ostalog uključuje obrazloženje o razlozima za isključenje.
 
U svezi s navedenim upućujemo i na stavove iz rješenja DKOM-a  (KLASA: UP/II-034-02/20-01/986, URBROJ: 354-01/21-8 od 21. siječnja 2021. i dr.)
09.02.2024