Portal javne nabave

Mišljenje 2.

Člankom 76. stavkom 1. ZJN 2016 propisano je da sukob interesa između naručitelja i gospodarskog subjekta obuhvaća situacije kada predstavnici naručitelja ili pružatelja usluga službe nabave koji djeluje u ime naručitelja, koji su uključeni u provedbu postupka javne nabave ili mogu utjecati na ishod tog postupka, imaju, izravno ili neizravno, financijski, gospodarski ili bilo koji drugi osobni interes koji bi se mogao smatrati štetnim za njihovu nepristranost i neovisnost u okviru postupka, a osobito:
1.      ako predstavnik naručitelja istodobno obavlja upravljačke poslove u gospodarskom subjektu, ili
2.      ako je predstavnik naručitelja vlasnik poslovnog udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluje u upravljanju odnosno u kapitalu toga gospodarskog subjekta s više od 0,5 %.
 
Stavkom 2. istog članka ZJN 2016 propisano je da se predstavnikom naručitelja smatra:
1.      čelnik te član upravnog, upravljačkog i nadzornog tijela naručitelja
2.      član stručnog povjerenstva za javnu nabavu
3.      druga osoba koja je uključena u provedbu ili koja može utjecati na odlučivanje naručitelja u postupku javne nabave, i
4.      osobe iz točaka 1., 2. i 3. ovoga stavka kod pružatelja usluga nabave koji djeluju u ime naručitelja.
 
Člankom 80. stavkom 1. ZJN 2016 propisano je da su predstavnici naručitelja obvezni potpisati izjavu o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa te je ažurirati bez odgađanja ako nastupe promjene.
 
Nadalje, člankom 19. stavkom 3. Pravilnika o dokumentaciji o nabavi te ponudi u postupcima javne nabave („Narodne novine“ broj: 65/17. i 75/20. – dalje: Pravilnik) propisano je da naručitelj može, ako je potrebno, u postupak pregleda i ocjene ponuda uključiti i druge stručne osobe koje se u tom slučaju smatraju predstavnicima naručitelja.
 
Iz opisa poslova projektanta navedenih u Vašem dopisu može se zaključiti da je navedeni projektant osoba koja je uključena u provedbu ili koja može utjecati na odlučivanje naručitelja u postupku javne nabave pa se u tom smislu može smatrati predstavnikom naručitelja iz članka 76. stavka 2. točke 3. ZJN 2016 te bi bio obvezan potpisati izjavu o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa sukladno članku 80. stavku 1. ZJN 2016.
 
Nadalje, člankom 28. stavkom 1. točkom 16. Pravilnika propisano je da zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda mora sadržavati analizu ponuda vezano uz ispunjenje zahtjeva u pogledu opisa predmeta nabave i tehničkih specifikacija te smo, sukladno tome, mišljenja da očitovanje projektanta o (ne)ispunjavanju zahtjeva u pogledu opisa predmeta nabave i tehničkih specifikacija mora biti sastavni dio zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda.
09.02.2024